środa, 14 marca 2012
Kaszka kukurydziana z jabłkiem i gruszką
Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 800 ml mleka ryżowego
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- cynamon
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
W garnku zagotuj mleko. Kiedy będzie wrzało zmniejsz ogień i powoli wsypuj kaszkę - cały czas mieszając. Gotuj kaszkę pod przykryciem około 15 minut.
Gruszki i jabłko obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do drugiego garnka. Zalej odrobiną wody, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Na koniec dodaj rodzynki, przypraw cynamonem i jeszcze chwilę podgotuj.
Do ugotowanej kaszki dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Zalej owocami oraz powstałym sokiem i wymieszaj. Nałóż do mieseczek i gotowe. :)
Kilka dodatkowych słów:
Zawsze gotuję kaszkę z brzoskwianiami na bazie wody. Dziś chciałam spróbować czegoś innego i wymyśliłam sobie jabłka i gruszki, a kaszkę ugotowałam na mleku ryżowym. Dzięki tej zmianie - a zwłaszcza dzięki użyciu mleka, kaszka stała się delikatniejsza. Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz