czwartek, 15 marca 2012

Wątróbka z jabłkiem i pieczarkami


Potrzebny czas: 35 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 3 osób):
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 jabłko
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Umytą wątróbkę panierujemy w przygotowanej mące.
Cebulę oraz obrane pieczarki kroimy w plasterki. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i również kroimy w plasterki. Czosnek siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy czosnek oraz cebulę i smażymy aż się zeszklą. Następnie dodajemy pieczarki, jabłka i dusimy pod przykryciem kilka minut.
W drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy wątróbkę.
Na talerzu układamy pieczarki z jabłkami, dodajemy wątróbkę i posypujemy natką pietruszki.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga kulinaryluna19.blogspot.com
Bardzo ciekawe połączenie. Warto wypróbować.
W zależności od tego jakie jabłka posiadamy, należy je dołożyć do pieczarek w innym czasie. Jeżeli są to jabłka miękkie jak np. Lobo, lepiej dołożyć je jakieś 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia. Natomiast jeśli są to twardsze jabłka, wówczas można je już poddusić wcześniej.
Wątróbkę podałam z tłuczonymi ziemniakami z masłem.

1 komentarz:

  1. Wyglada przepysznie! Wprawdzie zwykle nie przepadam za polaczeniem owocow i miesa, ale o tym, ze jablka swietnie sie komponuja z watrobka, juz slyszalam i kiedys pewnie sprobuje.

    OdpowiedzUsuń