wtorek, 4 września 2012

Aromatyczny kurczak z dynią i ciecierzycą


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2-3 osób):
- podwójna pierś z kurczka
- 5 średnich ziemniaków
- 1,5 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 500 ml bulionu
- filiżanka zielonej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- kilka listków świeżego rozmarynu
- kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwartki. Czosnek pokroić w plasterki.
Piekarnik nastawić na temperaturę 190C.
Do garnka włożyć ziemniaki, czosnek, kolendrę, pieprz i rozmaryn. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem 10 minut. Kiedy bulion się zagotuje dodać ciecierzycę. Po tym czasie doprawić kuminem i dodać dynię. Gotować kolejne 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka, zalać warzywami z bulionem i piec na najwyższej półce pod przykryciem z folii aluminiowej około 15 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Przygotowując to danie zainspirowałam się przepisym znalezionym na kwestiasmaku
Danie przygotowuje się dość szybko i łatwo. Aromat, który unosi się spod przykrywki jest wspaniały, dlatego szczerze polecam to danie.

2 komentarze: