niedziela, 30 września 2012

Placek po węgiersku


Potrzebny czas: 2 godziny
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
Gulasz:
- 0,5 kg mięsa na gulasz
- 2 łyżki mąki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 l bulionu z kurczaka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Placki ziemniaczane:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 0,5 cebuli
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- śmietana
- świeża kolendra
- olej

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony.
W garnku zagotować gulasz. Dodać zarumienione mięso, liść laurowy oraz ziele angielskie. 
Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zarumieni dodać do bulionu z mięsem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu wraz ze słodką papryką, pieprzem cayenne oraz koncentratem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 1 godzinę.
W tym czasie przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Na talerzu położyć placek, na jednej połówce nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką. Na wierzch nałożyć śmietanę i posypać kolendrą. 

Kilka dodatkowych słów:
Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na dużej patelni, aby były jak największe. Dzięki temu zmieszczą więcej gulaszu. Przygotowując gulasz warto mieszać go co jakiś czas żeby nie przywierał do dna. Można również dodać gorącą wodę jeśli sos będzie zbyt gęsty.

2 komentarze: