środa, 19 września 2012

Wątróbka po żydowsku


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- garść rodzynek
- garść płatków migdałów
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Dokładnie umyj  wątróbkę, pokrój na drobne kawałki i odsącz z wody.
Cebulę pokrój w półpiórka a czosnek w plasterki.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę oraz czosnek. Na drugiej patelni również rozgrzej oliwę i podmaż wątróbkę z każdej strony. Po około 5 minutach dodaj do wątróbki zeszkloną cebulę i czosnek, rodzynki oraz migdały. Przypraw cynamonem, solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 20 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Danie zostało przygotowane przez mojego męża :) Smak jest bardzo ciekawy. Zazwyczaj jadłam wątróbkę w wersji na ostro, a tu taka niespodzianka. Warto spróbować.
Wątróbka została podana z ziemniakami i ogórkami konserwowymi.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wątróbkę, zdecydowanie zbyt rzadko ja przyrządzam. Twoja wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) My też uwielbiamy wątróbkę i często wypróbowujemy nowe sposoby jej przygotowania.

      Usuń