niedziela, 30 września 2012

Zupa bananowa na śniadanie


Potrzebny czas: 10 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 0,5 l mleka
- 3 banany + 1 banan do dekoracji
- 1/2 granatu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- płatki migdałów

Przygotowanie:
W garnku podgrzać mleko z cukrem i cynamonem. Zdjąć z ognia i trochę ostudzić. Dodać pokrojone w plastry banany i zblendować. 
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.
Do miseczek nalać zupę, wsypać ziarenka granatu, udekorować plasterkami banana oraz płatkami migdałów.

Kilka dodatkowych słów:
Zupa jest syta i nadaje się świetnie na śniadanie. A do tego przygotowuje się ją ekspresowo. Polecam! 

8 komentarzy:

  1. właśnie pożałowałam, że nie mam bananów ;<
    myślisz, że wyjdzie smaczna z jakimś innym owocem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, wydaje mi się, że banany są tutaj najodpowiedniejsze. Ale można spróbować z mango - myślę, że też będzie pyszne :) W najbliższym czasie przygotuję jeszcze zupę z melona - jednak będzie ona miała zupełnie inne składniki niż ta.

      Usuń
  2. Taki początek dnia? To potem musi się wszystko udać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, świetna! :) Chyba zrobię ją sobie już niebawem

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) Bardzo ciekawa na nietypowe, weekendowe śniadanie :) Chociaż wersja z mango też mnie zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem taką kombinatorką, że na 100% kiedyś wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie sądziłam, że supie można zrobić tak piękne zdjęcie. a banany to ja lubię straszliwie.

    OdpowiedzUsuń