poniedziałek, 1 października 2012

Kurczak w serze


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki ostrej musztardy 
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki świeżo siekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 C. Musztardę wymieszać w miseczce z mlekiem. W drugiej misce wymieszać tarty ser z mąką i szczypiorkiem.
Filety starannie obtoczyć w musztardzie z mlekiem.
Następnie panierować w mieszance z tartym żółtym serem bardzo dokładnie tak, aby filety były obtoczone z każdej strony.
Kawałki mięsa przełożyć na blachę do pieczenia i pokryć resztą serowo-musztardowej papki.
Filety piec w piekarniku 30-35 minut na złocistobrązowy kolor, aż z mięsa po nakłuciu w najgrubszym miejscu będzie wypływał klarowny sos.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - Najlepsze przepisy z całego świata". 
Filety podałam z ziemniakami w mundurkach i sosem przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej świeżej kolendry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz