poniedziałek, 26 listopada 2012

Indyjska zupa ziemniaczana


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 duża posiekana cebula
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 900 ml bulionu warzywnego
- 1 posiekana czerwona papryczka chili
- 100 g odsączonego zielonego groszku z puszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- świeżo siekana kolendra do przybrania

Przygotowanie:
Olej podgrzać w garnku, dodać ziemniaki, cebulę i czosnek. Poddusić przez 5 minut ciągle mieszając. Dodać przyprawy i dusić jeszcze przez 5 minut, mieszając. 
Następnie wlać bulion, dodać chili i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Wrzucić groszek i gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, dodać jogurt i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Nalać do talerzy i udekorować świeżą kolendrą.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata".
Zupa jest naprawdę iście indyjska. Smaczna i dosyć szybka w przygotowaniu. Chociaż trochę tłusta. Dlatego można zmniejszyć nieco ilość oleju.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz