niedziela, 4 listopada 2012

Schab w sosie czosnkowo-serowym z pieczarkami


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- 4 kotlety schabowe
- 10 pieczarek
- 25 dag sera cheddar
- 2 ząbki czosnku 
- 500 ml bulionu
- 1/2 szklanki śmietany

Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy z obydwu stron na patelni grillowej, tak aby mięso się tylko trochę ścięło.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy bulionem, dodajemy drobno starty czosnek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 C i dusimy przez około 30 minut.
W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w półplasterki. Gotujemy pieczarki przez około 10 minut.
Po 30 minutach do piekących się schabów dodajemy pieczarki, posypujemy startym serem i wstawiamy na kolejne 10 minut.
Na koniec zabielamy śmietaną, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Kilka dodatkowych słów:
Obiad przygotował mój mąż, który uwielbia pieczarki. Wczorajszy spacer po lesie jeszcze bardziej zaostrzył nasz apetyt na grzyby. Niestety nie mieliśmy gdzie kupić innych grzybów, stąd pieczarki. Jednak świetnie się komponują z sosem czosnkowo-serowym, który jest naprawdę dobry.




1 komentarz:

  1. Wszystkie przepisy wyglądają przepysznie. Chciałabym zaprosić Cię na świąteczny konkurs, który właśnie trwa na moim blogu.
    Na zwycięzcę czeka deska do serów wraz z zestawem noży. Zapraszam i pozdrawiam. Agnieszka
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń