Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 4+
Składniki (dla 3-4 osób):
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 pokrojona w cienkie talarki cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 150 ml wytrawnego cydru
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- świeże listki szałwii do przybrania
Przygotowanie:
Odciąć tłuszcz z polędwiczki i pokroić ją w medaliony (wychodzi około 8 medalionów).
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przez 5 minut cebulę, aż będzie miękka. Dodać cukier i rumienić jeszcze przez 2-3 minuty.
Mięso wrzucić na patelnię i smażyć z każdej strony około 2 minut, aż przyrumieni się na jasnobrązowy kolor. Dodać szałwię, zalać cydrem i bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut.
W tym czasie wydrążyć jabłka i pokroić na 16 części. Cząstki skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.
Jabłka dorzucić do mięsa i dusić przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nałożyć na talerze i udekorować świeżymi listkami szałwii.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata".
Medaliony podałam z pieczonymi ziemniakami, chociaż wydaje mi się, że mogłyby być lepsze z puree ziemniaczanym, które doskonale by się komponowało z sosem cydrowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz