Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 2
Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 kg dyni
- 150 g gorgonzoli
- szklanka orzechów pekan
- tymianek
- sól, pieprz
- świeża szałwia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Piec 30-40 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Przełożyć dynię do miski.
Ser pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać ser i orzechy do dyni i wymieszać - ser powinien się trochę rozpuścić. Posypać posiekanymi listkami szałwii.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson.
Danie szykowało się wyśmienicie. Nie mogłam się doczekać kiedy je przyrządzę. Jednak moja dynia była jakaś podejrzana, już w momencie krojenia jej. No i okazało się, że niezbyt nadawała się do jedzenia. :/ Dlatego tak nisko oceniłam to danie. Ale wydaje mi się, że jeśli dynia będzie dobra, to całość wyjdzie super.
Jak ja uwielbiam dynie,a Twoja propozycja wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuń