wtorek, 13 listopada 2012

Zupa z czerwonej soczewicy


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2-3 osób):
- 1,2 L bulionu z kury
- 225 g czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryczka chilli drobno posiekana
- 1 seler naciowy pokrojonego w paski
- 1 cebula drobno posiekana
- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 listek laurowy
- 25 g masła
- sól, pieprz
- śmietana

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Dodać cebulę, seler oraz chilli i smażyć aż całość się zeszkli. Zalać gorącym bulionem, dodać marchewkę, liść laurowy oraz soczewicę i gotować około 15 minut. 
W tym czasie w drugim garnku ugotować ziemniaki.
Ugotowaną zupę zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowane ziemniaki.
Nałożyć na talerze, dodać łyżkę śmietany i posypać natką pietruszki.

Kilka dodatkowych słów:
Ponieważ mój mąż nie lubi kremów dlatego dodałam do zupy ugotowane ziemniaki, aby można było coś pogryźć. :) Jeśli jednak lubisz zupę krem, wówczas można zrezygnować z ziemniaków, a zamiast nich podać grzanki posmarowane kozim serem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz