środa, 21 listopada 2012

Musaka


Potrzebny czas: około 2 godzin
Moja ocena: 4

Składniki (dla 4 osób):
- 1 bakłażan
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 350 g zmielonego chudego mięsa jagnięcego
- 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki zagęstnika
- 2 łyżki wody
- 500 g podgotowanych i pokrojonych w talarki ziemniaków
- 2 jajka
- 125 g miękkiego startego sera żółtego + dodatkowo 60 g  
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- świeża natka do przybrania

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry i posypać solą, która wyciągnie z niej goryczkę. Po 10 minutach talarki odwrócić i ponownie posypać solą. Następnie przełożyć na sito i dobrze wypłukać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 C. Olej rozgrzać w garnku i smażyć na nim przez 3-4 minuty cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i pieczarki i smażyć razem przez 10 minut. Włożyć pomidory, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zagęstnik rozmieszać dokładnie z wodą i dodać do mięsa. Mieszać aż sos zgęstnieje 
Połowę mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch położyć plastry bakłażana, przykryć drugą warstwą mięsa i talarkami ziemniaków.
Roztrzepać jajka z serem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zalać sosem i posypać tartym serem.
Musakę piec około 45 minut, aż ser się zarumieni i będzie chrupiący. 

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata".
Niestety całość wyszła mi zbyt płynna, może dlatego, że zamiast zagęstnika użyłam mąki. Jednak mimo to smak całości był bardzo dobry. Warto pamiętać żeby po wyjęciu z piekarnika odstawić musakę na minimum 5 minut aby całość się trochę ostała i dzięki temu zapiekanka będzie bardziej zwarta. Zamiast mięsa jagnięcego użyłam wieprzowego. Ponadto całość doprawiłam ziołami prowansalskimi.

2 komentarze: