Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4+
Składniki (dla 3-4 osób):
- 150 g kaszy kuskus
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 10 pomidorków koktajlowych (albo więcej - według uznania)
- 1 szalotka drobno posiekana
- kilka czarnych oliwek pokrojonych w ćwiartki
- garść uprażonych na patelni orzeszków piniowych
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut na bok. Następnie dodać do niego pokrojone warzywa - cukinię, papryki, szalotkę, oliwki, doprawić do smaku oliwą, skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Na koniec dodać orzeszki pinii. Dokładnie wymieszać. Pomidorki przekroić na pół lub ćwiartki i położyć obok sałatki.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis na sałatkę znalazłam na stronie Masterchef - autorstwa Janka Paszkowskiego.
Podałam sałatkę z grillowanym łososiem.
Wspaniale to wygląda :) Takie słoneczne danie... Muszę zrobić na weekend coś podobnego
OdpowiedzUsuńO jakiegoś czasu w mojej kuchennej szafce stoi kuskus i nie bardzo wiem, do czego go użyć. Taka sałatka to świetny pomysł
OdpowiedzUsuń