wtorek, 15 maja 2012

Chlebowa sałatka z mozzarellą i pomidorami


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 1 ciabatta (najlepiej z poprzedniego dnia)
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów
- garść listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego lub balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- łyżka kaparów

Przygotowanie:
Przygotować dressing - czosnek zetrzeć na tarce, wymieszać z octem winnym oraz oliwą. Wlać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania sałatki.
Pieczywo pokroić w kostkę i podpiec na suchej patelni - żeby było chrupiące.
Pomidorki koktajlowe umyć, mozzarellę pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić w paski.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Polać dressingiem, posypać posiekaną bazylią oraz kaparami.

Kilka dodatkowych słów:
Podałam tą sałatkę na dzisiejsze śniadanie. Była pyszna! Cały czas czuję jej smak w ustach. Ale jeśli ktoś nie przepada za zapachem czosnku to myślę, że można się ograniczyć do jednego małego ząbka. :)

15 komentarzy:

  1. Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)a przepis nie dosyć, że smaczny to jeszcze szybki i łatwy w przygotowaniu.

      Usuń
  2. To musi być pyszne :) robiłam kiedyś taką sałatkę z przepisów Nigelli, Twoja jest znacznie bogatsza w pyszniaste składniki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjątkowo pyszna jest ta sałatka :) a jakie składniki były w tamtej sałatce?

      Usuń
  3. Uwielbiam panzanelle, boskie wiosenne zdjecie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie sałatki, ach te włoskie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włoskie klimaty to jedne z moich ulubionych :)

      Usuń