poniedziałek, 14 maja 2012

Zupa selerowo-pietruszkowa


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 1 jabłko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 L wody
- 2 łyżki śmietany
- przyprawa do słodkich dań Kamis

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę. Pietruszkę i selera obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, doprawić solą i masłem. Gotować do miękkości warzyw - około 30 minut.
Jabłko obrać i pokroić, dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia i zblendować. Doprawić przyprawą do słodkich dań oraz śmietaną.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga conaobiad.wordpress.com
Zupa ma bardzo ciekawy kremowy smak oraz przyjemny selerowy zapach. :) Prosta w przygotowaniu i myślę, że zdrowa - więc warto skosztować.


4 komentarze: