wtorek, 29 maja 2012

Płatki ryżowe z truskawkami


Moja ocena: 4-
Potrzebny czas: 15 minut

Składniki (dla 2 osób):
- 800 ml wody
- 200 g płatków ryżowych
- 1,5 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany kremówki
- truskawki
- cukier puder

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę, dodać płatki ryżowe oraz cukier i gotować około 5 minut - od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Nałożyć do salaterek, na ryż położyć truskawki przekrojone na pół i obficie posypać cukrem pudrem.

Kilka dodatkowych słów:
Szaleństwo truskawkowe trwa na całego! Truskawki na śniadanie, truskawki na obiad. :)
Jeżeli lubicie rzadszy ryż to trzeba dodać mniejszą ilość płatków. Dobry sposób na szybkie i sycące śniadanie.

3 komentarze:

  1. pamiętne śniadanie z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy i ostatni raz jadłam płatki ryżowe 7 lat temu, kiedu zamieszkałam u ciotki. Ale, ona chyba nie potrafiła ich przyrządzać... :)
    Spróbują, jak zobaczę płatki w swoim mieście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy zasmakują Ci płatki w tej wersji. Chociaż muszę przyznać, że płatki nie są moim ulubionym daniem - chyba wolę zwykły ryż ugotowany na mleku. No ale ich przewaga jest taka, że można je przyrządzić w bardzo krótkim czasie. :)

      Usuń