niedziela, 13 maja 2012

Zapiekane szparagi, młode ziemniaczki i grillowany kurczak!


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- pęczek młodych szparagów - ja najbardziej lubię zielone
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- 150 g sera żółtego
- młode ziemniaki
- sól
- pierś kurczaka
- przyprawa do grillowania

Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąki i gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Następnie powoli wlewamy mleko cały czas mieszając - tak aby nie powstały grudki. Gotujemy około 3-5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem. Zalewamy sosem szparagi, posypujemy startym serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) i pieczemy około 20 minut.
W tym czasie gotujemy młode ziemniaczki z dodatkiem soli. Pora na przygotowanie kurczaka - pierś kroimy w paski, obsypujemy przyprawą do grillowania i wkładamy na rozgrzaną patelnię do grillowania (albo jeśli mamy grilla pod ręką, to rozpalamy grilla i pieczemy :)Na patelni grillujemy około 10 minut na wolnym ogniu.

Kilka dodatkowych słów:
Na dzisiejsze szparagi zainspirował mnie przepis znaleziony na blogu Osi Bardzo smaczny wiosenny obiad. Polecam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz