czwartek, 31 maja 2012

Quesadilla z chili con carne


Potrzebny czas: 70 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 4 placki tortilli kukurydzianej
- 150 g żółtego sera (np. cheddar)
- 250 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 kostka bulionu 

Przygotowanie:
Na dużej patelni z rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smaż przez 1 minutę. 
Wołowinę pokrój w paski i stopniowo dodawaj do cebuli z przyprawami. Mieszaj żeby zarumieniła się z każdej strony. Dodaj pomidory wraz z sosem i bulion. Przypraw solą i pieprzem. 
Gotuj pod przykrywką przez około 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Gdy mięso będzie już gotowe dodaj paprykę, suszone pomidory i gotuj pod przykryciem, aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj fasolę i chwilę razem pogotuj.Na dużej patelni położyć tortillę i podsmażyć aż się zarumieni. Posypać serem, nałożyć farsz i ponownie posypać serem. Nakryć drugą tortillą. Smażyć około 5 minut i przewrócić na drugą stronę. Podsmażać chwilę - aż tortilla się zarumieni. Wyłożyć na talerz, pokroić na 8 kawałków.


Kilka dodatkowych słów:
Quesadilla w tym wydaniu jest bardzo dobra, jednak należy pamiętać o tym, że ze względu na to, że farsz jest dosyć "mokry" - tortilla może przesiąknąć i nie być chrupiąca. Dlatego warto podpiec tortillę trochę dłużej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz