wtorek, 15 maja 2012

Pierś kurczaka w miodzie


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4-

Składniki (dla 2 osób):
- pierś kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 plasterki cytryny
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka umyć i pokroić w podłużne paski.
Miód wymieszać z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu. Mięso nasmarować powstałą marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Obłożyć plasterkami cytryny i zalać pozostałą marynatą.  Piec około 20-30 minut pod przykrycie z folii aluminiowej w temperaturze 180C.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga znotatnikakrychy.blogspot.com
Kurczak wyszedł bardzo świeży – bardziej cytrynowy niż o smaku miodu. Dlatego kolejnym razem dodam więcej niż 1 łyżkę miodu.
Całość podałam z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią - bo w końcu mamy świeże ogórki! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz