piątek, 18 maja 2012

Placuszki arbuzowo-rabarbarowe


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 3

Składniki (na około 15 placuszków):
- 0,5 kg arbuza (około 1 1/2 szklanki miąższu)
- 1 łodyga rabarbaru
- 14 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka oleju
- cukier puder
- migdały

Przygotowanie:
Z arbuza wyjąć pestki i zmiksować. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w około 1 cm kawałki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, kardamone i olejem. Dodać miąższ arbuza oraz rabarbar i dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej przez około 1-2 minuty z każdej strony. Placuszki nakładać dużą łyżką na patelnię.
Posypać cukrem pudrem oraz migdałammi. Można też polać słodką śmietanką lub innym słodkim sosem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com 
Placuszki mają piękny różowawy kolor i to je odmienia od innych pancakes. Jeśli chodzi o smak - to rabarbar sprawia, że całość jest dość kwaśna. Myślę, że warto by było wcześniej podgotować rabarbar z dużą ilością cukru i dopiero w tej formie dodać do placuszków. Natomiast bardzo mi podpasował arbuzowy aromat - warto wypróbować chociażby dla niego :)

2 komentarze:

  1. nigdy bym nie wpadła na pomysł, żeby arbuza dodać do placków, wow! muszą obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wygladaja! Nie jestem wielka fanka arbuza, ale za to Mezczyzna uwielbia, wiec moze mu zrobie :)

    OdpowiedzUsuń