czwartek, 17 maja 2012

Meksykańska jajecznica


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- 4 jajka
- 1 pomidor
- 1 cebula dymka
- 1 papryczka chilli
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Tortille zwiń w rulonik i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojone tortille. Kiedy będą już chrupiące przełóż je na talerzyk.
Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Posiekaj dymkę oraz papryczkę chilli. Wrzuć warzywa na patelnię, na której wcześniej smażyła się tortilla. Smaż około 2 minut.
Jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem i dodaj do warzyw. Smaż tak długo jak lubisz :)

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z jednej z książek Nigelli. Bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Tortilla w jajecznicy? - z pewnością jest to znakomity pomysł! :) Polecam.

2 komentarze:

  1. Troche przypomina jajka w stylu Oaxaca, tyle, ze tam zamiast tortilli sa omlety pokrojone w paski. Musze wyprobowac ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) a jajka w stylu Oaxaca nie znam - ale chętnie wypróbuję :)

      Usuń