poniedziałek, 28 maja 2012

Makaron z truskawkowo-miętowym sosem


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4-

Składniki (dla 2-3 osób):
- 300 g ulubionego makaronu
- 500 g truskawek
- kilka gałązek mięty
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki
- śmietana 18%

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente.
Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do rondelka i zalej odrobiną wody. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj aż odparuje. Dodaj cukier oraz masło i wymieszaj. Miętę posiekaj i dodaj do truskawek. Gotuj jeszcze około 2 minut i zdejmij z ognia. Dolej śmietanę kremówkę i wymieszaj. 
Na talerze wyłóż makaron, polej sosem z truskawkami i nałóż dodatkową porcję kwaśnej śmietany. 

Kilka dodatkowych słów:
Dziś zaczęłam swój sezon truskawkowy. :) Obiad wyszedł całkiem dobry, jednak uważam, że nie ma to jak tradycyjny makaron z truskawkami i śmietaną! I taki też przygotuję kolejnym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz