Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 cukinia pokrojona w plasterki
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 3-4 ziemniaki pokrojone w talarki
- 1 czerwona papryka
- 100 g żółtej fasolki szparagowej przekrojona na pół
- kilka różyczek kalafiora - rozdrobnionych
- podwójna pierś z kurczaka
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy około 20 minut. Następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w paski.
Cukinię, marchewkę, fasolkę i kalafiora układamy w naczyniu do gotowania na parze. Lekko solimy. Ziemniaki również układamy w naczyniu i posypujemy rozmarynem oraz solą. Wszystko parujemy około 15-20 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczka. Dodajemy uparowane warzywa oraz paprykę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Kilka dodatkowych słów:
Bardzo lubię gotować warzywa na parze - oprócz tego, że są bardzo dobre w smaku, to do tego pozostają jędre i są zdrowe. Kurczaka również można podgrillować jeśli nie chcemy go smażyć - wtedy całe danie będzie jeszcze zdrowsze. :)
pysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :)
Usuń