Potrzebny czas: 70 minut + 12 godzin na marynowanie
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 suszonego czerwonego chilli lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 łyżka ghee lub klarowanego masła
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- woda
- listki świeżej kolendry do przybrania
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Przygotować marynatę z imbiru, czosnku oraz jogurtu. Wymieszać z kurczakiem i odstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc.
Cebulę wymieszać z chilii i lekko zblendować z odrobiną wody tak aby pasta była gładka.
Na patelni rozgrzać ghee, dodać kolendrę, pieprz, kurkumę i garam masala. Smażyć około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać pastę z cebuli i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć kolejne 10 minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe oraz odrobinę wody, aby przykryć kurczaka. Doprowadzić do wrzenia. Dodać migdały i wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny oraz sól. Dobrze wymieszać.
Podawać z ryżem. Całość posypać świeżą kolendrą.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis na tą kormę znalazłam na forum Jamiego Olivera. Jest pyszna i warto ją wypróbować. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Polecam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz