piątek, 5 października 2012

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 3 osób):
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ ze środka razem z pestkami i pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w żaroodpornej formie i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) na 15 minut.
Na patelni rozgrzać masło i udusić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić razem przez kilka minut.
Odstawić z ognia i doprawić do smaku miodem, sokiem cytrynowym, octem balsamicznym, curry, solą i pieprzem. Sos powinien być pikantny. Wymieszać ze śmietaną i zalać lekko podpieczoną dynię. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Sos wyszedł wspaniały. Dynia jakby trochę bez smaku. Myślę, że można ją lekko doprawić przed pieczeniem. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa lub makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz