Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 puszki kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 papryczki chilli
- 0,5 L bulionu
- oliwa z oliwek
- ok. 100 g sera żółtego (np. cheddar)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do rozgrzanego piekarnika (190 C). Skropić oliwą. Piec w żaroodpornym naczyniu bez przykrycia przez około 30 minut - aż skórka zacznie się robić czarna. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowej torebki i zawiązać. Zostawić na 15-20 minut. Po takim zabiegu skórka zejdzie nam bez większego problemu z papryki. Wyjąć z papryki gniazda nasienne, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek oraz papryczki drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodać kukurydzę i smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę i wszystko zmiksować za pomocą blendera.
Nalać do miseczek i posypać tartym serem.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis na zupę pochodzi z bloga Słodka Babka.
Do kremu podałam chrupką bagietkę. Natomiast jak proponuje Słodka Babka, można tutaj także podać nachosy.
Ponieważ mój krem wyszedł nieco mdły, dlatego proponuję dodać 2 papryczki chilli zamiast 1. Ale to już jest kwestia smaku. Ja lubię ostre jedzenie.
Polecam na chłodne jesienne wieczory.
Cóż za kolorystyka :) Robiłam podobną zupę, więc wierzę, że smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z kukurydzy :)
OdpowiedzUsuń