Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- szczypta kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 pomidory
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta garam masala
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany ze skórki i drobno pokrojony imbir, kumin i kurkumę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i pokrojone na małe kawałki marchewki. Dusić przez kilka minut, a następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość przełożyć do garnka z soczewicą. Doprawić solą i pieprzem, garam masala i gotować jeszcze przez kwadrans.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Zupę można podawać z grzankami. Dodatkowo warto posypać świeżą kolendrą, żeby nadać zupie jeszcze bardziej indyjski charakter.
Zupa jest bardzo sycąca i świetnie się nadaje na takie chłodne jesienne dni jak teraz.
Piękny ma kolor i na pewno wspaniały smak i aromat...
OdpowiedzUsuńAromat jest rzeczywiście wyrazisty w tej zupie. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej ilości soli - kiedy dodałam jej zbyt mało, aromat wydawał się lekko przymglony.
Usuńwspaniale musi rozgrzewać, nie tylko kolorem pięknym, ale i przyprawami.
OdpowiedzUsuńoj tak, rozgrzewa :) zwłaszcza w chłodne jesienne dni.
Usuń