środa, 10 października 2012

Zapiekane warzywa


Potrzebny czas: 80 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3 osób):
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 2 nieduże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, lekko ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, udusić na maśle,przyprawić solą i pieprzem. Umytą cukinię i oskrobane marchewki pokroić w plasterki. Bakłażana obrać ze skórki i również pokroić. W wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie układać warstwami, na przemian, warzywa posypane ziołami prowansalskimi . Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa ziemniaków. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać ze śmietaną, posolić, doprawić gałką muszkatołową. Polać sosem warzywa. Formę przykryć kawałkiem folii i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przeszło pół godziny, zdjąć folię, aby ziemniaki się przyrumieniły i zapiec jeszcze przez kilka minut. 

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.
Aby nadać warzywom smaku posypałam je pokruszonym kozim serem. Oczywiście warzywa można zmieniać w zależności od sezonu i upodobań. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz