poniedziałek, 8 października 2012

Konfitura z mango pod waniliowo-kokosową śmietanką


Potrzebny czas: 2h 
Moja ocena: 3

Składniki (dla 4 osób)
- 400 ml śmietanki 30%
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 1 łyżka żelatyny
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- do przybrania: listki mięty i 1 figa

Przygotowanie:
Namocz żelatynę z odrobiną wody i odstaw na bok.
Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj ziarna wydrążone z laski wanilii wraz z laską, 1 łyżkę cukru oraz skórkę z limonki. Podgrzej i odstaw z ognia.  Dodaj żelatynę. Całość ostudź. W tym czasie ubij śmietanę i dodaj do ostudzonego mleka. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Mango obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Smaż na wolnym ogniu z 1 łyżką cukru aż do uzyskania konsystencji konfitury. Dopraw sokiem z cytryny i ostudź.
Na dnie salaterki nałóż konfiturę a na wierzch waniliowo-kokosową śmietankę. Udekoruj listkami mięty i kawałkiem figi.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga łyżka-nożyczki-widelec.blogspot.com
Przy przygotowywaniu tego deseru warto uważać z ilością cukru. Ja całość przesłodziłam i potem ciężko było zjeść. Robiąc konfiturę z mango należy często mieszać całość i dodawać wody. Mango nie ma prawie w sobie soku, więc szybko się przypala. Śmietanki z tej ilości wychodzi trochę sporo i połowa mi została. Ale wykorzystałam ją później jako dodatek do lodów :)
Ciekawy i efektownie wyglądający deser. Polecam do wypróbowania. 

1 komentarz: