środa, 3 października 2012

Zupa z dyni gotowanej na parze


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 400 g dyni pokrojonej na kawałki
- 1 cebula drobno posiekana
- biała część 1 pora pokrojona na kawałki
- 100 g miękkiego świeżego koziego sera do smarowania
- 1/2 posiekanego pęczka szczypiorku
- 60 g naturalnego serka homogenizowanego
- kromki opieczonego pieczywa
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię, cebulę oraz pory ułożyć w koszyku do gotowania na parze. Parować przez 15 minut.
Serek wymieszać ze szczypiorkiem i odstawić na bok.
Po ugotowaniu warzyw rozdrobnić je w blenderze, dodać serek homogenizowany i doprawić do smaku.
Podawać w miseczkach, z opiekanym pieczywem posmarowanym łyżką pasty z serka koziego.

Kilka dodatkowych słów:
Niedawno dostałam w prezencie parowar i czasami korzystam z jego dobrodziejstw. Dania, które z niego wychodzą smakują zupełnie inaczej niż te gotowane i do tego są bardzo bogate w witaminy. Błyskawiczna zupa z dyni była dla mnie bardzo miłą niespodzianką. A dodatek w postaci serka koziego sprawił, że zupa smakowała jeszcze lepiej. Jeśli posiadacie to cudowne urządzenie to polecam przepis do wypróbowania! 

4 komentarze: