Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena:4
Składniki:- 1 łyżka oleju gorczycy
- 3 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana duża cebula
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 wydrążona i pokrojona w kostkę mała czerwona papryka
- 125 g ugotowanego bobu
- 500 g filetu z kurczaka, ugotowanego i pokrojonego na kawałki
- sól
- świeże gałązki kolendry do dekoracji
- 3 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana duża cebula
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 wydrążona i pokrojona w kostkę mała czerwona papryka
- 125 g ugotowanego bobu
- 500 g filetu z kurczaka, ugotowanego i pokrojonego na kawałki
- sól
- świeże gałązki kolendry do dekoracji
Przygotowanie:Olej z ziaren gorczycy podgrzewać mocno na patelni przez minutę do momentu, aż prawie zacznie się palić.
Dolać oliwę i zmniejszyć ogień, podsmażyć na nim na złocistobrązowy kolor cebulę i czosnek.
Dodać koncentrat, pomidory, kurkumę, kmin, kolendrę, chilli, garam masala i ocet winny. Smażyć, mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat.
Dodać paprykę i bób i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać kawałki mięsa i doprawić solą.
Potrawę curry smażyć na małym ogniu 6-8 minut, aż kurczak się podgrzeje, a bób będzie miękki.
Nakładać na ogrzane talerze, przybrać gałązkami kolendry i podawać.
Kilka dodatkowych słów:Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata"
Kurczak jalfrezi to rodzaj pikantego curry, który można podawać z ryżem lub chlebkiem pita.
Myślę, że kurczaka nie trzeba wcześniej gotować - o wiele łatwiej dodać go do smażącej się cebuli i czosnku. Zamiast sproszkowanego chilli warto dodać świeże papryczki chilli - w zależności od tego jak ostry chcemy uzyskać smak, dodajemy od 1 do 3 drobno posiekanych papryczek.
Juz czuje, jak on pachnie... Mam fiola na punkcie indyjskiej kuchni!
OdpowiedzUsuńOj tak, pachnie pięknie :) ja też uwielbiam tą kuchnię.
Usuń