Potrzebny czas: 40 minut + 6 godzin na marynowanie
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
marynata:
- garść posiekanych świeżych ziół np.: estragon, szałwia, oregano
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
sos pieczarkowy:
- 300 g świeżych pieczarek
- 150 ml śmietany 30%
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w kostkę
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- świeży estragon
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 części, tak aby uzyskać dwa cieńsze kawałki.
Wymieszać składniki na marynatę i zanurzyć w niej kurczaka. Odstawić do lodówki na około 6 godzin.
Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać świeże zioła.
Rozgrzać patelnię do grillowania i ułożyć na niej kurczaka. Grillować z każdej strony około 5 minut.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
apetyczne i estetycznie podane, uczta dla oka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!,
Szana :)
Dzięki Szana :) Pozdrawiam ciepło!
Usuń