Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2 osób):
- 4 łyżki kaszy manny
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki do kawy
- 2 jajka
- cynamon
- 2 jabłka
Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy zawiesinę z kaszy manny i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę do kawy, intensywnie mieszamy, studzimy, dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do manny delikatnie mieszając.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie część jabłek blendujemy a kilka zostawiamy.
Do pucharków wlewamy leguminę, wlewamy mus jabłkowy i dekorujemy cząstkami jabłek. Posypujemy cynamonem.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książeczki "Śląskie Smaki 2011".
Legumina wyszła bardzo puszysta i mus jabłkowy wpadł mi do środa. :/ Jeśli chcemy mniej puszystą całość można zmniejszyć ilość jajek do 1. Warto też uważać z cukrem. Mój deser wyszedł trochę za słodki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz