piątek, 12 października 2012

Legumina z kaszy manny z jabłkami


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 4 łyżki kaszy manny
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki do kawy
- 2 jajka
- cynamon
- 2 jabłka

Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy zawiesinę z kaszy manny i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę do kawy, intensywnie mieszamy, studzimy, dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. 
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do manny delikatnie mieszając. 
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie część jabłek blendujemy a kilka zostawiamy. 
Do pucharków wlewamy leguminę, wlewamy mus jabłkowy i dekorujemy cząstkami jabłek. Posypujemy cynamonem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książeczki "Śląskie Smaki 2011".
Legumina wyszła bardzo puszysta i mus jabłkowy wpadł mi do środa. :/ Jeśli chcemy mniej puszystą całość można zmniejszyć ilość jajek do 1. Warto też uważać z cukrem. Mój deser wyszedł trochę za słodki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz