wtorek, 2 października 2012

Kurczak po chińsku w migdałach


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 3

Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 filety z piersi kurczka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, drobno starty
- 1 grubo pokrojona cebula
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona ukośnie w cienkie plastry
- 50 g zielonej fasolki przepołowionej
- 1/4 szklanki konserwowych pędów bambusa 
- 60 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub medium sherry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, dodatkowo
- 125 g prażonych migdałów, zblanszowanych
- olej - do smażenia
- ryż

Przygotowanie:
Ugotować ryż.
W małej misce wymieszać sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Masę nałożyć na mięso i odstawić na ok. 5 minut.
W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju do bardzo wysokiej temperatury. Smażyć kurczaka na dużym ogniu 2 minuty, stale mieszając po czym wyjąć mięso z woka.
Jeśli w naczyniu pozostało niewiele oleju, dolać jeszcze łyżkę. Ponownie rozgrzać i stale mieszając smażyć imbir, cebulę i seler 4 minuty. Dołożyć fasolkę i pędy bambusa, smażyć 1 minutę. Dodać bulion, wino ryżowe, olej sezamowy i 2 łyżki wody, przykryć i dusić 2-3 minuty.
Dodatkową porcję mąki kukurydzianej wymieszać z 1 łyżką wody, dodać do sosu i mieszać do chwili, gdy masa zagotuje się i zgęstnieje. Przełożyć kurczaka do woka, dodać migdały i podgrzać, mieszając.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia codzienna" wyd. Publicat.
Niestety nie miałam wina ryżowego dlatego zrezygnowałam z tej pozycji. Myślę, że mogło to mieć spory wpływ na smak potrawy, która w rezultacie była mało wyrazista. Żeby zintensyfikować smak można dodać większą ilość sosu sojowego lub doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz