wtorek, 20 listopada 2012

Kurczakowo-migdałowe rissoles


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 3-

Składniki (dla 2 osób):
- 125 g ugotowanych ziemniaków
- 90 g marchwi
- 125 g gotowanego mięsa ziemniaka
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 roztrzepane żółtko
- szczypta mielonej kolendry
- ok. 25 g płatków migdałowych lub wiórków
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew zetrzeć do miski. Mięso kurczaka posiekać drobno lub przekręcić przez maszynkę. Razem z czosnkiem i przyprawami dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Do ziemniaczano-marchwiowej masy dodać żółtko i dobrze wymieszać. Masę podzielić na pół i uformować "kiełbaski". Migdały drobno posiekać, obtoczyć w nich kiełbaski. Rissoles włożyć do wysmarowanej formy na zapiekanki. Piec w piekarniku 20 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - przepisy z całego świata".
Do rissoles można dodać warzywa z patelni lub inną sałatkę warzywną.
Rissoler znaczy po francuski - rumienić, przypiekać.

2 komentarze: