niedziela, 13 maja 2012

Deser rabarbarowo-truskawkowy


Potrzebny czas: 80 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 0,5 kg rabarbaru
- kilka truskawek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 400 g serka mascapone
- 200 g jogurtu naturalnego
- biszkopty podłużne (ladyfingers)
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- laska wanilii

Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać 2 łyżkami cukru waniliowego oraz dodać laskę wanilii (zarówno wyjęte ziarenka jak i kawałki laski wanilii). Przykryć folią aluminiową i zapiekać około 60 minut w temperaturze 200C.
Truskawki pokroić w ćwiarki, wymieszać z 2 łyżkami cukru waniliowego oraz octem balsamicznym. Dokładnie wymieszać truskawki i odstawić do lodówki.
Serek marscapone wymieszać z jogurtem oraz 2 łyżkami cukru.
W salaterkach układać naprzemiennie – rabarbar, truskawki, biszkopty oraz marscapone. Przekładanie powtórzyć 2 razy – chyba, że mamy wyższe naczynka – to tyle razy ile się zmieści.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na dzisiejszy przepis pochodzi właściwie z dwóch stron: flowerek.com oraz gotujebolubi.blox.pl
Jak stwierdził mój narzeczony jest do deser dla odważnych – bo rabarbar wyszedł kwaśny, mimo dodatku cukru. Dlatego można dodać większą ilość cukru. Chociaż dzięki temu deser jest ciekawym połączeniem słodyczy i kwaskowatości. Warto spróbować. :)

1 komentarz:

  1. Ja tam jestem odwazna i lubie kwasne smaki, wiec chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń