czwartek, 23 lutego 2012

Chili con carne


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 4 osób):
- 450 g mielonej chudej wołowiny
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g
- 1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g)
- 1 czerwona papryka
- 5 suszonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 kostka bulionu wołowego

Przygotowanie:
Na dużej patelni z rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smaż przez 1 minutę.
Wołowinę pokrój w paski i stopniowo dodawaj do cebuli z przyprawami. Mieszaj żeby zarumieniła się z każdej strony. Dodaj pomidory wraz z sosem i bulion. Przypraw solą i pieprzem.
Gotuj pod przykrywką przez około 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Gdy mięso będzie już gotowe dodaj paprykę, suszone pomidory i gotuj pod przykryciem, aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj fasolę i chwilę razem pogotuj.
Można podawać z ryżem i/lub z plackami tortilli.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Podałam chili zarówno z ryżem jak i z tortillą. Ryż ugotowałam z kurkumą, aby uzyskał ciekawy żółty kolor i posypałam ziołami. Danie wyszło pyszne! Dlatego polecam. Przyprawa kumin jest w tej potrawie niezbędna. Można ją kupić np. w Kuchniach Świata.

1 komentarz:

  1. To jedno z moich ulubionych "comfort foods": sycace, pelne smaku, wspaniale.

    OdpowiedzUsuń