sobota, 18 lutego 2012

Wzmacniająca zupa z płatków owsianych


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena dania: 2+

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filiżanki płatków owsianych
- 800 ml wody
- 1 cebula dymka
- 1 duża marchewka
- kilka listków kapusty chińskiej
- łyżka masła
- kilka kropel cytryny
- sos sojowy
- słodka papryka
- sól, pieprz

Przygotowanie:
W gorącym garnku rozgrzej masło. Drobno pociętą dymkę łagodnie podsmaż, dodaj płatki owsiane, sól, odrobinę soku z cytryny i zalej gorącą wodą. Następnie dodaj drobno pokrojoną marchewkę oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie dopraw sosem sojowym, sokiem z cytryny i słodką papryką. Posyp kapustą chińską pociętą w drobne wstążki i - jeśli masz ochotę - pieprzem. Odstaw na chwilę, aby aromaty mogły się wymieszać.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian".
Przygotowałam tą potrawę na śniadanie ponieważ ma działanie rozgrzewające i odżywcze. Dlatego daje siły na cały dzień. Ponadto wzmacnia odporność.
Niestety nie miałam kapusty chińskiej, dlatego użyłam kapusty białej, którą dodałam trochę wcześniej w trakcie gotowania. I dodałam jeszcze szczypiorek dla wyostrzenia smaku.
Moja niezbyt wysoka ocena wynika pewnie z tego, że nie za bardzo przepadam za płatkami owsianymi. Jednak cenię to danie za jego właściwości.
Kolejność dodawania składników może wydawać się nieco dziwna, jednak ma to znaczenie dla osób, które gotują wg pięciu przemian. Nazywa się to gotowaniem w cyklu i przynosi przynajmniej trzy skutki:
Po pierwsze, potrawa jest smaczna i harmonijna, po drugie jest strawniejsza, a po trzecie dochodzi do powstawania nowych interesujących kombinacji składników, które normalnie nikomu nie przyszłyby do głowy.

1 komentarz:

  1. Dziwne, ale ciekawe. Chyba spróbuję, lubię płatki bardzo.

    OdpowiedzUsuń