piątek, 17 lutego 2012

Ryż z pieczarkami po włosku


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filiżanki ryżu brązowego pełnoziarnistego
- 250 g pieczarek
- szczypiorek
- parmezan
- kilka kropel cytryny
- słodka papryka
- kilka kropel oliwy z oliwek lub masło
- pieprz, sól

Przygotowanie:
Ryż zalej zimną wodą i gotuj przez około 30-40 minut do miękkości. Przypraw pieprzem i solą. Dodaj sporą porcję soku z cytryny, słodką paprykę (tyle ile lubisz), oliwę z oliwek lub łyżeczkę masła i wszystko dokładnie wymieszaj.
Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i dodaj do ryżu. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i trochę tartego parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj i nakładaj na talerze.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia według Pięciu Przemian".
Uwielbiam ten ryż. Ważne jest aby użyć ryżu pełnoziarnistego, bo przy zwykłym białym potrawa traci cały swój smak. Pieczarki wcześniej podduszam na patelni na odrobinie masła. I nie żałuję parmezanu - im więcej tym bardziej mi smakuje.
Ryż podaję z duszonym szpinakiem. Przepis zamieszczam poniżej.

Składniki (dla 2 osób):
- 200-250 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kwaśna śmietana według uznania (1-2 łyżki)

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i duś, aż będzie szklista. Dodaj posiekany czosnek i szpinak pokrojony w paski. Duś około 5-10 minut. Dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, sól oraz śmietanę.

2 komentarze:

  1. Tak wysoko ocenione, tak ładnie wygląda i do tego na pełnoziarnistym ryżu...zdecydowanie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń