czwartek, 16 lutego 2012

Potrawka śniadaniowa


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 1l wody
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 łyżka siemienia lnianego
- kilka daktyli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kurkumy i imbiru
- ewentualnie jabłko

Przygotowanie:
Do gorącej wody wrzucamy orzechy włoskie, dodajemy kurkumę. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą energicznie mieszając, tak aby połaczyła się z wodą. Następnie dodajemy siemię, opłukane daktyle, masło, cynamon, płatki owsiane, imbir i sól.
Gotujemy około 25 minut - co jakiś czas mieszając aby nie przywierała do spodu garnka. Gdyby była za gęsta dodać trochę zimnej wody. Na koniec można jeszcze dołożyć starte jabłko i wymieszać.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis ten znalazłam już bardzo dawno temu w Internecie i niestety nie pamiętam z jakiego źródła pochodzi.
Daktyle namaczam na jakieś 5-10 minut, tak aby odeszła od nich twarda skórka. Im więcej dodamy daktyli tym słodsza będzie potrawka. Zamiast 1 łyżki siemienia dodaję 1/2.

3 komentarze:

  1. Musi bardzo oryginalnie smakować. Chętnie zrobię ją niedługo na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm ciekawa potrawka :)
    zapraszam do mnie.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawka jest bardzo ciekawa w smaku - warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń