poniedziałek, 27 lutego 2012

Kurczak z pomidorową salsą i mozzarellą na rukoli


Potrzebny czas: 35 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- mozzarella
- rukola
- bazylia
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w poprzek na pół tworząc cienkie filety (z jednej piersi wychodzą 2 filety). Rozbijamy delikatnie pod folią i posypujemy pieprzem z każdej strony.
Pomidory sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Do tego dodać pokrojony w kosteczkę czosnek, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i dusić pod przykryciem, aż pomidory utworzą gęsty sos.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej filety, na których kładziemy po łyżce salsy pomidorowej oraz plasterku mozzarelli. Pieczemy około 15 minut.
Rukolę polewamy odrobiną oliwy. Układamy na niej upieczone filety i posypujemy bazylią - lub jeśli mamy świeżą to dodajemy listki.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na dzisiejszy obiad pochodzi ze strony kuchniawformie.pl
Jest to szybki przepis na bardzo smaczny obiad. Kurczak wyszedł soczysty a salsa nadała mu ciekawego posmaku. Do kurczaka dodałam moje ulubione pieczone ziemniaki z ziołami. Pycha! :)

1 komentarz: