sobota, 25 lutego 2012

Indyjskie smaki - Korma z wieprzowiną


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2-3 osób):
- 400 dag wołowiny (schab lub szynka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren)
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka maku
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 2 łyżki garam masala
- 1/2 łyżeczki chilli
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g kefiru lub jogurtu
- 1/2 pęczka kolendry
- 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku
- 1 łyżka plasterków świeżej chili

Przygotowanie:
Przyprawy - kardamon, mak, gorczycę, pieprz, kmin prażymy na oliwie na niewielkim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy jeszcze chwilę - około 3 minut. Przestudzamy, dodajemy ok. 4 łyżki wody i miksujemy z migdałami aby uzyskać pastę.
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Smażymy aż mięso się podpiecze z każdej strony. Dodajemy pastę, chilli, garam masala i dokładnie wszystko mieszamy. Smażymy około 5 minut.
Następnie dolewamy bulion i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy sok z cytryny i dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojoną kolendrę i szczypiorek (trochę zieleniny zostawić do dekoracji, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wlewamy jogurt lub kefir, mieszamy i nakładamy na talerz lub do miseczek. Dekorujemy kolendrą, szczypiorkiem i krążkami chili.
Kormę podajemy z ryżem basmati i/lub chlebkami naan.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga kuchniaprezydentowej.blogspot.com
Jeżeli lubicie kuchnię indyjską to polecam to danie. Oczywiście zamiast wieprzowiny można użyć kurczaka. Im bardziej ostre danie lubicie tym więcej należy dodać chili. Świetny przepis! Polecam :)
Jeżeli chodzi o podanie, to najlepiej jest podawać w oddzielnych miseczkach ryż i kormę. Do tego talerz gdzie można sobie wszystko mieszać w zależności od upodobania. Na zdjęciu widać już wszystko po przełożeniu na talerz. Jednak jak dla mnie to cała przyjemność jest w tym nakładaniu z miseczek. :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, dziękuję za link i wzmiankę! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja również dziękuję - za inspirację! i za taki wspaniały przepis :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. kooorma :) pychotka! kocham kuchnię indyjską :) chociaż przyznam, że z reguły idę na łatwiznę kupując pasty lub odwiedzając knajpę :P wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja również często idę na łatwiznę i kupuję gotową pastę - moja ulubiona to Tikka Masala firmy Patak's. :) Ale gdy zobaczyłam, że w sumie w łatwy sposób mogę zrobić sama coś indyjskiego to zakasałam rękawy i wzięłam się za gotowanie. I wyszło przepysznie :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę zrobić. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kormę! Dotychczas jadałam tylko z kurczakiem, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń