piątek, 3 lutego 2012

Pieczony dorsz z salsą z mango


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety dorsza
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- przyprawy (bazylia, tymianek, majeranek)
- sól, pieprz
- olej
- masło

Salsa:
- 1 dojrzałe mango (miękkie)
- natka pietruszki
- 1 szalotka
- sok z połowy cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rybę skrapiamy cytryną.
Czosnek rozgniatamy i mieszamy z 1 łyżką oleju, przyprawami, solą i pieprzem. Nacieramy rybę i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem. Na rybę kładziemy kilka plasterków masła i pieczemy przez około 30-40 minut.

Salsa:
Obieramy mango ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w jeszcze mniejszą kosteczkę i dodajemy do mango. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy całość. Do tego dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny przed podaniem.

Kilka dodatkowych słów:
Doskonały obiad! Do ryby przygotowałam pieczone ziemniaki, które wcześniej podgotowałam 10 minut, obsypałam ziołami i wstawiłam w naczynie żaroodporne razem z rybą. Salsa doskonale wpasowała się do tego zestawu. Przepis na salsę znalazłam na blogu suma-wszystkich-smakow.blogspot.com

1 komentarz:

  1. ładne zdjęcie ;]
    pyszna ryba. lubię takie egzotyczne smaki.

    OdpowiedzUsuń