środa, 15 lutego 2012

Słodka polenta z brzoskwiniami


Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 filiżanki kaszki kukurydzianej
- 1 litr wody
- 200 ml soku jabłkowego
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- łyżka masła
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- cynamon, kardamon
- szczypta soli
- kilka kropel cytryny
- garść rodzynek
- uprażone orzechy

Przygotowanie:
Do wrzącej wody dodaj kaszkę kukurydzianą i mieszaj kilka minut. Gotuj do miękkości - około 15 minut. Przypraw masłem, dodaj cukier, cynamon, kardamon, sól i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W osobnym garnku przygotuj kompot - gotuj przez kilka minut rodzynki w soku z jabłek. Dołóż pokrojone brzoskwinie i podgrzej.
Polej kompotem rozłożoną na talerzu polentę, posyp prażonymi orzechami i zajadaj.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian".
Do dzisiejszego śniadania nie dodałam orzechów, ponieważ gdzieś mi to umknęło. Dlatego też nie widać ich na zdjęciu. Osobiście mieszam polentę z kompotem jeszcze w garnku tak aby całość była bardziej płynna. Ale to już według uznania.

1 komentarz:

  1. pysznie. pyesznie.
    cudowny początek dnia z taką polentą!

    OdpowiedzUsuń