poniedziałek, 20 lutego 2012

Linguine z bakłażanem


Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena dania: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 250 g makaronu linguine
- 1/2 bakłażana
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml pomidorów z puszki
- łyżeczka kaparów
- kilka oliwek
- suszona bazylia
- sól
- parmezan

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Dorzucamy szalotkę i dusimy pod przykryciem około 5-7 minut.
Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy bazylią i dodajemy do szalotki. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypaliła się szalotka. Wlewamy pomidory, dodajemy przekrojone na pół oliwki i kapary. Przyprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Wszystko razem jeszcze chwilę podduszamy.
Mieszamy w garnku razem z makaronem i nakładamy na talerze posypując tartym parmezanem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z dzisiejszego Dzień Dobry TVN, a gotowała Monika Mrozowska-Szaciłło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz