sobota, 4 lutego 2012

Pudding ryżowy z malinami


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 200 g ryżu
- 0,5 l mleka ryżowego
- skórka z połowy cytryny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 gruszka
- 1 szklanka malin

Przygotowanie:

Opłukany ryż gotujemy w gorącej wodzie przez około 10 minut.
W drugim garnku gotujemy mleko ze startą skórką cytryny. Dodajemy ugotowany ryż, obraną i pokrojoną gruszkę oraz ekstrakt waniliowy. Gotujemy około 20 minut aż wszystko zgęstnieje i utworzy się papka. Dodajemy cukier i wszystko razem mieszamy. Nakładamy do miseczek.
Zostawiamy kilka malin do dekoracji, resztę miksujemy z dodatkiem cukru i polewamy pudding.

Kilka dodatkowych słów:
Pudding można podawać na ciepło jak i na zimno. Osobiście bardziej smakuje mi ten na ciepło i jest doskonały na śniadanie. Natomiast ten na zimno pasuje bardziej jako deser. Jeżeli chcemy przygotować pudding na zimno należy salaterkę wysmarować masłem, włożyć do niej pudding i odstawić do wystygnięcia. Potem włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem włożyć salaterkę do gorącej wody, tak aby pudding łatwo odszedł i wyłożyć na talerzyk. Udekorować malinami i polać sosem.
Przepis na ten pudding znalazłam na blogu mamaalegikagotuje.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Aż zatęskniłam za latem i malinami prosto z krzaka :)

    OdpowiedzUsuń