wtorek, 14 lutego 2012

Risotto z pomidorami

Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- 1 mały por
- 2 filiżanki ryżu okrągłoziarnistego
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- bazylia
- sos sojowy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- parmezan

Przygotowanie:
W gorącym garnku podgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojony seler, marchew, por i wszystko podsmaż. Wsyp ryż i smaż, dopóki ryż nie zacznie pachnieć. Dodaj 4 filiżanki letniej wody i gotuj około 20 minut. Następnie dodaj pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kolejne 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, aż ryż będzie miękki.
Obficie posyp posiekanymi listkami bazylii, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, dopraw pieprzem, solą, sosem sojowym i wymieszaj. Na koniec posyp utartym parmezanem.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja pochodzi z książki "Gotowanie według Pięciu Przemian". Wprawdzie potrawa ta jest zalecana przede wszystkim latem ze względu na chłodzące działanie pomidorów, jednak bardzo ją lubię i nie mogłam się powstrzymać. Latem oczywiście zamiast pomidorów z puszki używamy zwykłych pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz