czwartek, 2 lutego 2012

Placuszki z cukinii


Potrzebny czas: około 60 minut (chociaż smażenie może się wydłużyć)
Moja ocena dania: 5

Składniki (około 24 placuszki):
- 1 cukinia
- mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- olej do smażenia
- 2 kulki mozarelli
- 1 duży pomidor
- świeża lub suszona bazylia
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Roztapiamy masło w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka bełtamy z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie powoli dodajemy mąkę ciągle mieszając.
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i też dodajemy do ciasta.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na placki ziemniaczane.
Na rozgrzanym oleju kładziemy po dużej łyżce ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby je odsączyć z tłuszczu.
Na każdy placek kładziemy po plasterku mozzarelli i pomidora, z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
Można podawać je na zimno lub lekko zapieczone w piekarniku (tylko tyle żeby się ser rozpuścił).

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi ze strony okuchnia.pl
Bardzo dobre na lekką kolację. Polecam!

1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł na podanie tych placuszków z mozzarellą ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń