wtorek, 28 lutego 2012

Pulpeciki marokańskie w sosie pomidorowym


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 pieprzu cayenne

Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i kolendrę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi formować pulpeciki. Obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju lub oliwie.
Sos: Na patelni zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek oraz kumin, słodką paprykę i pieprz cayenne. Smażyć około minuty ciągle mieszając. Dodać pomidory razem z zalewą i doprowadzić do wrzenia. Doprawić cynamonem, solą i pieprzem do smaku.

Do sosu dodać obsmażone pulpeciki, podlać niewielką ilością wody, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga mirabelkowy.blogspot.com
Pulpeciki podałam z kaszą pęczak, którą akurat miałam pod ręką. Jednak danie z pewnością lepiej by smakowało z ryżem, kuskusem bądź chlebkiem pita.
Danie wyszło bardzo ostre, dlatego należy uważać z ilością dodawanego do sosu chilli - myślę, że kolejnym razem dodam 1/4 łyżeczki. Natomiast zrezygnuję z cynamonu, który jak dla mnie zepsuł smak pomidorów. Ale to już kwestia gustu. I niestety nie dodałam ciecierzycy, ale myślę, że dzięki niej danie byłoby mniej pikantne.
Poza tym same pulpeciki - bardzo ciekawe w smaku. Warto spróbować.

4 komentarze:

  1. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis i że ogólnie jesteś z niego zadowolona :) Co do cynamonu, to faktycznie jego obecność jest dość kontrowersyjna. Jest to dość charakterystyczne w kuchni arabskiej, że używa się go do sosów pomidorowych, mnie to połączenie smakuje, ale wiadomo - na pewno nie każdemu podpasuje :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój narzeczony był zachwycony tym daniem :) dziękuję za inspirację. Dziś również pokusiłam się o wypróbowanie Twojego kolejnego przepisu - tym razem kurczaka z papryką i chilli. I oczywiście znów mi bardzo smakował. :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wspaniale wyglada, podoba mi sie ten sos, a dodatek cynamonu intrygujacy - lubie takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to połączenie jest bardzo ciekawe. Wydaje mi się, że może zyskać tyle samo zwolenników co przeciwników. Warto wypróbować:) Pozdrawiam!

      Usuń